T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HATAY / ANTAKYA - Şehit Muhammed Ali Özer Ortaokulu

09/03/2020 PAZARTESİ GÜNÜ BOCCE TURNUVASI BAŞLIYOR...

Bocce oyununda amaç atılan veya yuvarlanan topun, pallino'ya yakın olmasını sağlamaktır. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu, sonra kendi topunu atar. Ardından sırayla kendi atışlarını gerçekleştirir. Oyuncuların saha içinde pallinoya kendi toplarıyla yaklaşmak için yaptıkları atışa "Punto" adı verilir. Rakip topa, kendi topuna veya pallinoya direk yapılan atışlara "Volo" denilir. Topun önce yere sonra vurmak istenen topa çarptırılmasıyla yapılan atışlara da "Raffa" adı verilir. Raffa atışında vurulması gereken toplara isabet eden atışlar geçersiz sayılır. Takımların ellerindeki topların bitmesiyle bir raund sonlanmış olur. Pallinoya rakip takımdan daha yakın olan her top için bir puan kazanılır. Eğer bocce topu pallinoyla temas halindeyse bu 2 puan demektir. Her iki takımın topları aynı şekilde pallino topuyla temas halindeyse her iki takıma 1'er puan verilir. Bocce oyununda belirli bir süre yoktur. Raundlar sonunda hesaplanan puanlara göre toplamda 15 puan alan oyunun galibi olur.

DÜNYA'DA BOCCE

Bu oyunun köklerinin Eski Mısır'a dayandığı kabul edilir. Oyunun Roma'da, M.Ö. 264 yılındaki Pu-nic Savaşları sırasında oynandığına dair kanıtlar vardır. Dünyanın en eski oyunlarından biri olarak bilinen Bocce 19. yy. Napolyon döneminde papa, soylu kadınlar ve cerrahlar tarafından madeni toplarla oynanmıştır. Fransa, İtalya, İsviçre, Almanya, ABD, Kanada, ispanya, Malta, Cezayir, Paraguay, Peru, Çin, Brezilya, San Marino, Belçika, Hollânda, Avusturya, Hırvatistan, Polonya ve Doğu Bloğu ülkelerinde çok yaygın olup lig statüsünde müsabakalar yapılmaktadır.

İsviçreli Avukat Giovanni A. Baccio tarafından uluslar arası teşkilâtlanmaya yönelik girişimlerle, ülkelerin birey olarak uyguladıkları oyun kurallarını birleştirmek ve her uluslar arası maçta oyun kurallarının uygulanması için, merkezi İsviçre, Lugano'da bulunan Uluslar Arası Bocce Konfederasyonu (Confedarazione Boccistica Internazionale) kurulmuştur. 1983 yılında uluslar arası teknik oyun kuralları yeniden düzenlenerek konfederasyona üye ülkeler arasında yapılan maçlar, şampiyonalar ve yarışmalarda uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye Konfederasyon ve Avrupai Bowl Birliği (European Bowl Association) üyesidir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.03.2020 - Güncelleme: 10.10.2023 22:58 - Görüntülenme: 113
  Beğen | 0  kişi beğendi